Renovarea instalatiei sanitare

Ce te convinge sa angajezi un mester ?


Rezultate

Urmareste-ne pe

Sunt binecunoscute neplacerile cauzate de spargerea unei conducte de alimentare cu apa rezultand inundarea casei si deteriorarea mobilierului si a peretilor. Este cu atat mai neplacut atunci cand ne intalnim cu aceasta situatie imediat dupa ce tocmai am terminat de zugravit si de montat noua faianta.

Desi instalatia sanitara nu prezinta un grad ridicat de complexitate, problemele pe care le poate ridica la un moment dat, precum si costurile daunelor ce pot rezulta, conduc catre recomandarea analizarii starii acesteia la inceputul planurilor de renovare.

Ia in calcul interventia asupra instalatiei sanitare daca ai in plan:

  • repozitionarea obiectelor sanitare (chiuveta,cada) in baie sau bucatarie
  • adaugarea unor obiecte sanitare noi sau inlocuirea celor existente
  • instalarea unei masini de spalat
  • instalarea unui boiler
  • asigurarea bunei functionari si evitarea problemelor pe viitor


Pentru sporirea aspectului estetic, instalatiile sanitare sunt de obicei mascate de pereti din zidarie, materiale plastice sau ghips-carton. Poate fi necesara uneori demolarea partiala sau totala a peretilor de mascare pentru accesul la instalatiile sanitare. Din acest motiv este recomandat ca modificarile sau reparatiile aduse instalatiei sanitare, sa se realizeze la inceputul lucrarilor de renovare a casei, evitand astfel deteriorarea si refacerea finisajelor pentru interventiile ulterioare.

In special in locuintele construite cu mai mult de 10 ani in urma instalatiile sanitare pentru alimentarea cu apa menajera sunt realizate din tevi de otel care pot fi imbatranite si nesigure in utilizare. Se recomanda ca in aceste cazuri sa se inlocuiasca intreaga instalatie de alimentare cu apa folosind mareriale moderne ce au in compozitie materiale plastice (PEXAL, PPR).

Chiar daca nu consideri necesara refacerea integrala a instalatiilor de alimentare cu apa menajera, este indicat sa iei in calcul cel putin inlocuirea robinetilor de trecere. Acestia sunt robinetii conectati direct in conductele principale ale cladirii avand rolul de a inchide si izola restul instalatiei de distributie a apei menajere la obiectele sanitare din casa. In momentul unui defect la instalatia de alimentare cu apa sau pentru eventuale interventii de reparatie acesti robineti asigura oprirea rapida si eficienta a alimentarii evitand riscul inundatiei.

Atunci cand doresti sa reconfigurezi pozitia obiectelor sanitare, sa adaugi sau sa inlocuiesti unele dintre ele este bine sa discuti cu instalatorul pentru a te asigura daca sunt necesare interventii asupra instalatiilor sanitare. Modificarea pozitiei chivetei, a vasului WC, inlocuirea bateriilor de la cada sau chiuveta pot decala racordurile actuale la tevile de alimentare cu apa sau la coloana de scurgere. Pentru sporirea aspectului estetic este de preferat ca aceste devieri sa se realizeze in spatiul tehnic acoperit de peretii de mascare si doar simple racordari sa fie realizate vizibil. Este mai putin placut sa vezi in baia proaspat renovata o serie de tevi care ies din peretele finisat si se intind la vedere pana la obiectele sanitare.

Exista de multe ori tendinta instalatorilor de a realiza instalatia sanitara, fara a se asigura ca ea poate fi mascata ulterior de finisaje. Pentru a nu avea astfel de „surprize”, este bine sa soliciti si sa verifici „ingroparea” suficienta a tevilor in stratul de tencuiala. Daca acest amanunt nu este bine realizat, exista posibilitatea ca intr-un final, cel care va placa peretele cu faianta sa nu le poata mentine in spatele ei si sa fie nevoit sa le lase montate deasupra ei.

Cand renovarea implica adaugarea unor obiecte sanitare noi cu siguranta ca noi racordari la conductele de alimentare cu apa si la scurgere sunt necesare. Aceeasi situatie o intalnim si atunci cand hotaram instalarea unei masini de spalat. Racordarea masinilor de spalat este recomandat sa se faca printr-un robinet suplimentar. Vei putea opri astfel alimentarea cu apa a acesteia fara a fi nevoie sa opresti alimentarea celorlalte obiecte sanitare racordate la aceeasi coloana.

Daca inainte de renovare ai simtit mirosuri neplacute in baie, este bine sa iei in calcul interventia asupra scurgerii si in special, verificarea sifonului de pardoseala. Aceasta este piesa care colecteaza apa ajunsa pe pardoseala si asigura scurgerea ei mentinand insa permanent un „dop” de apa care impiedica circulatia aerului din coloana de scurgere in interiorul casei. Uzual acelasi sifon aduna si restul coloanelor de scurgere a chiuvetei si a cazii si atunci cand acesta se infunda, este posibil ca scurgerea cazii sau a chiuvetei sa refuleze prin el pe pardoseala. In functie de tipul de sifon pe care il aveti in instalatie, exista posibilitatea ca interventia asupra lui sa poata fi facuta doar de la vecinul de pe nivelul inferior atunci cand locuiesti la bloc.

Pentru a nu fi nevoit sa refaci anumite parti este bine ca interventii asupra instalatieie sanitare sa aiba loc dupa eventualele lucrari de daramare a unor ziduri sau de decopertare a peretilor. Dupa renovarea instalatiei sanitare se poate trece la realizarea peretilor de mascare si aplicarea finisajelor. Instalarea obiectelor sanitare se face doar in ultima etapa dupa ce toate finisajele sunt terminate. Exceptie poate face instalarea cazii de baie la care poate fi necesara in anumite cazuri finalizarea faiantei si asigurarea drenarii corespunzatoare dupa instalarea cazii pe pozitie.


Comenteaza articolul pe Facebook


Accesare cont
Utilizator:
Parola:
(am uitat parola)

Vreau si eu cont

Cei mai activi mesteri
bucuresti
Solicita-i o oferta
Bucuresti sector 5
Solicita-i o oferta
Bucuresti
Solicita-i o oferta