Angajarea mesterului potrivit, un aspect de importanta majora

Ce te convinge sa angajezi un mester ?


Rezultate

Urmareste-ne pe

Vrei sa-ti renovezi casa, ti-ai facut un plan, ti-ai stabilit obiectivele si acum ai nevoie de un executant, un mester, un meserias sau o firma care sa fie capabila sa realizeze toate operatiile necesare pentru a transpune in realitate dorintele tale.

Este binecunoscut ca un mester neexperimentat sau neserios iti poate crea o serie intreaga de neplaceri pe parcursul derularii lucrarilor si poate genera intarzieri si costuri suplimentare. Iti oferim in continuare cateva sfaturi care sa te ajute in acest demers de selectie al celui care va pune in practica planul tau.

Primul pas

Primul pas pe care ar trebui sa-l faci, este sa alcatuiesti o lista de optiuni. Intreaba-ti prietenii, colegii, cunoscutii despre persoane cu care au lucrat si de care au fost multumiti. Studiaza anunturile publicitare si alcatuieste o lista cu mai multi executanti.

Analiza executantului

Dupa ce ai adunat cativa executanti, stabileste pe cat posibil reputatia, nivelul de calitate si bineinteles nivelul preturilor practicate pentru fiecare dintre ei. Nu te grabi sa alegi imediat unul din lista bazandu-te doar pe pretul minim. Nu intotdeauna ce este ieftin este si bun.

Aloca-ti timp si discuta cu fiecare dintre ei despre planul tau. Daca nu agreezi personalitatea unuia dintre ei, cu siguranta ca nu va fi usor sa discuti in momentele de impas, cand diverse intarzieri vor aparea sau cand vei avea nevoie de anumite modificari ale planului initial.

Incearca sa afli:

 • de cand lucreaza in domeniu
 • cand a efectuat ultima lucrare si daca este posibil sa o vezi
 • daca este posibil sa discuti cu unul din fostii lui clienti
 • daca va lucra singur sau coordoneaza o echipa
 • daca va subcontracta anumite parti ale lucrarii si in caz afirmativ cine va raspunde de acestea

Daca reusesti sa iei legatura cu unul dintre fostii clienti incearca sa afli:

 • daca lucrarea a fost terminata in timpul stabilit initial
 • care au fost cauzele unor eventuale intarzieri (refacerea unor parti, imposibilitatea executantului de a lucra, solicitari suplimentare ale clientului, etc)
 • daca lucrarea a fost terminata in pretul stabilit initial sau au existat majorari
 • daca se simte satisfacut de modul de colaborare si calitatea executiei
 • daca ar angaja din nou acelasi executant pentru o alta lucrare

Iti recomandam sa faci o prima sortare a listei bazandu-te pe criteriile mai sus mentionate si abia apoi sa treci la negocierea pretului. Un pret bun nu iti ofera din pacate si garantia seriozitatii executantului si nici un nivel de calitate asteptat al lucrarilor. Este mai bine sa incerci sa eviti de la inceput acele situatii care te-ar putea duce la intarzieri cauzate de necesitatea opririi executiei lucrarii si cautarea altui executant, sau poate mai rau, la costuri suplimentare pentru refacerea sau repararea anumitor parti

Analiza ofertei

Dupa aceasta prima selectie solicita un pret fiecaruia dintre executantii ramasi pe lista si bineinteles un termen de finalizare.

Analizeaza daca inainte de emiterea unui pret executantul isi manifesta interesul punand intrebari, luand masuri la fata locului, oferind sugestii si propuneri. Urmareste cat este de deschis la opiniile tale. Gandeste-te ca, asa cum isi manifesta interesul spre a-ti intelege nevoile si a oferi un pret corect, in aceeasi masura isi va face ulterior si treaba.

O data cu oferta de pret, solicita si detalii despre modul in care vor decurge lucrarile, timpii ce se vor consuma pe fiecare etapa, materialele de care va avea nevoie. Ai putea spune imediat ca oricum nu te pricepi la astfel de detalii si ca s-ar putea sa nu intelegi mai nimic. Aceasta abordare va deschide insa caile comunicarii in viitoarea colaborare si vei avea ocazia sa iti stabilesti nivelul de incredere in cel care va face casa ta sa arate asa cum iti doresti.

Pentru a evita eventuale neintelegeri incearca sa stabilesti foarte clar impreuna cu ofertantul urmatoarele aspecte:

 • data la care se vor incepe lucrarile
 • data la care lucrarile vor fi terminate
 • ce activitati vor fi intreprinse
 • cine va curata zonele in lucru pe diversele etape
 • daca se va aplica o penalitate in cazul intarzierilor datorate executantului
 • dreptul de a aduce modificari solicitarilor initiale, bineinteles insotite de costurile suplimentare aferente
 • momentele la care se vor face plati partiale. Iti recomandam sa nu platesti niciodata inainte de inceperea lucrarii. Pastreaza o parte din plata pentru finalul lucarii cand poti fi sigur ca treaba este terminata si se ridica la nivelul de calitate asteptat
 • cine plateste materialele in cazul in care anumite parti trebuiesc refacute
 • cum se acopera garantia lucrarilor executate

Toate aceste solicitari pot fi privite de catre executant ca fiind exagerate si inechitabile dar daca el doreste sa faca o treaba cu simt de raspundere si sa-si satisfaca clientul nu se va teme de niciuna din aceste cerinte. Aceste abordari nu iti vor garanta succesul dar iti vor permite sa reduci riscurile de a plati in avans si a fi abandonat ulterior, de a fi nevoit sa accepti rezultatul indiferent de nivelul de calitate, de a te trezi cu defecte dupa finalizarea si plata lucrarii.

Aspecte de evitat

De cele mai multe ori apar neintelegeri cauzate de lipsa unei planificari care sa etaleze o imagine globala a lucrarilor,de puncte de vedere diferite neobservate datorita unui nivel de comunicare insuficient, greseli de exprimare uneori intentionate,de un pret mic oferit si optiuni ascunse.

Pentru a evita astfel de neplaceri este recomandat sa stabilesti de la inceput impreuna cu executantul planificarea lucrarii, sa urmaresti indeaproape incadrarea in ea, sa o actualizezi pe masura ce apar modificari sau abateri datorate eventualelor probleme. Indiferent de abateri ramai calm, discuta, analizeaza si renegociaza conditiile impreuna cu executantul.

Desi uneori suntem tentati sa plecam de la premisa „n-o sa mi se intample mie” e bine sa fim precauti, consecventi si cat se poate de rigurosi in gestionarea unei lucrari de o anvergura cel putin medie. Desi acesta este un efort suplimentar, te poate scuti de multe neplaceri

Fa-ti un cont la noi si incepe prin a-ti planifica si urmari lucrarea. Nu te costa nimic si credem noi ca am creat un instrument prietenos si usor de utilizat.


Comenteaza articolul pe Facebook


Accesare cont
Utilizator:
Parola:
(am uitat parola)

Vreau si eu cont

Cei mai activi mesteri
bucuresti
Solicita-i o oferta
Bucuresti sector 5
Solicita-i o oferta
Bucuresti
Solicita-i o oferta